מעת לעת אנחנו שומעים על תביעות ייצוגיות שהוגשו לבתי המשפט, או שהסתיימו בפסק דין שהורה לחברה כלשהי לפצות את לקוחותיה. ייתכן אף שקיבלתם בעצמכם הטבה כספית או פיצוי אחר, במסגרת תובענה ייצוגית בה הוגדרתם חלק מהקבוצה המפוצה.
אך מדוע קיבלתם פיצוי, אם תובע אחר הוא זה שהגיש את התביעה? מהי בכלל תביעה ייצוגית? מה נדרש על מנת להגיש תביעה ייצוגית? ומה הרווח שמושג באמצעותה לציבור ולתובע הייצוגי?
1. מהי תביעה ייצוגית?
תביעה ייצוגית היא תביעה אותה מגיש אדם כלשהו (אחד או יותר), בשם קבוצת אנשים אשר נפגעו כולם בשל אותה התנהלות מפרה של הנתבע (אותם נכנה: "חברי הקבוצה").
לעיתים, הנזק האישי שנגרם לכל אחד מחברי הקבוצה אינו גדול, והעלויות הכרוכות בניהול הליך משפטי לא יצדיקו הגשת תביעה אישית כנגד החברה המפרה.
התביעה הייצוגית נועדה להתמודד עם בעיה זו, ובמסגרתה נתבעים כלל הנזקים שנגרמו לחברי הקבוצה בשל אותה עילה, בהליך משפטי אחד. את התביעה מגיש אדם (אחד או יותר), אשר נמנה על הקבוצה הנפגעת, וזאת מבלי שעליו לאסוף את חברי הקבוצה או לקבל את הסכמתם לתבוע בשמם.
הנושאים שבהם עוסקת תביעה ייצוגית הם רחבים, ונוגעים למשל להפרת הוראות שונות בחוק הגנת הצרכן (כגון הטעיית צרכנים או גביית כספים שלא כדין), בנקאות, ביטוח, ועוד.
לדוגמה
רשת סופר מרקטים מוכרת מוצרי חלב (חלב, חמאה, גבינות) במחיר העולה על המחיר המרבי המפוקח, כפי שקבעה הממשלה. נניח שעל כל מוצר, הרשת גובה מהצרכן רק שקל אחד יותר מכפי שהיא רשאית. יש להניח כי אף צרכן לא יבחר לנהל תביעה אישית כנגד הרשת בגלל שקל אחד שנגבה ממנו ביתר.
באמצעות תביעה ייצוגית, יוכל לקוח שנפגע מהתנהלות הרשת ("התובע הייצוגי"), "להרים את הכפפה" ולהגיש תביעה כנגדה, בשם כל עשרות או מאות אלפי הלקוחות שרכשו ממנה מוצרים שמחירם עלה על המחיר המפוקח.
במסגרת אותה תביעה, ידרוש התובע הייצוגי מהרשת להפסיק את ההתנהלות המפרה, וכן להשיב לציבור הלקוחות את מלוא הכספים שגבתה מהם ביתר - סכום אשר יכול להסתכם במאות אלפי או אף מיליוני שקלים.
2. כיצד מגישים תביעה ייצוגית?
כתב תביעה ובקשה לאישור התביעה כייצוגית מוגשים לבית המשפט השלום/המחוזי (בהתאם לסכום התביעה וסמכות בית המשפט), באמצעות עורך דין מנוסה העוסק בתחום התובענות הייצוגיות. לבקשה יצורפו כל הראיות המוכיחות את ההתנהלות המפרה שבגינה מוגשת התביעה, והוכחות לנזק שנגרם לתובע הייצוגי ולקבוצה.
3. מהם שלבי ההליך הייצוגי?
לאחר הגשת התביעה הייצוגית, יעמדו לרשות הנתבע 90 יום להגשת תשובתו לבקשה, ולתובע הייצוגי יעמדו 30 יום נוספים להגיב לתשובה.
בשלב הבא יערכו דיונים בפני השופט הדן בתיק, אשר בסיומם יפסוק בית המשפט האם לאשר את התביעה הייצוגית, ואם לאו, ולאחר מכן יכריע בסוגיות המשפטיות העומדות בלב התביעה.
בכל שלב, יכולים הצדדים להגיע להסכמות באמצעות הסדר פשרה או הסתלקות. במסגרת הסדר כזה, יכולים הצדדים להסכים על תיקון ההתנהלות המפרה, על מתן פיצוי לחברי הקבוצה, על תרומה לתועלת הציבור וכדומה.
כל הסדר אליו יגיעו הצדדים, יובא לאישורו של בית המשפט (ולעיתים גם לעיונו של היועץ המשפטי לממשלה), אשר יוודאו כי ההסכם מביא תועלת לחברי הקבוצה ומממש את ייעודו של ההליך הייצוגי.
4. מה התועלת המושגת מתביעה ייצוגית לקבוצה ולתובע הייצוגי?
תביעה ייצוגית שהסתיימה בפסק דין לטובת הקבוצה (כמו גם באישור הסדר פשרה שאושר על ידי בית המשפט), מביאה תועלת לחברי הקבוצה ולציבור בכלל, אם בתיקון ההתנהלות המפרה, ואם בפיצוי שניתן במסגרת אותו הסדר או פסק דין לחברי הקבוצה.
במרבית המקרים, ייפסק לתובע הייצוגי "גמול" מיוחד עבור פועלו, מאמציו, הסיכון שנטל על עצמו, והתועלת שהשיגה תביעתו. הגמול עשוי להגיע גם לעשרות ומאות אלפי שקלים, בהתאם למידת התועלת לחברי הקבוצה וסכום הפיצוי הכולל שהשיגה תביעתו.
5. מהי העלות הכרוכה בהגשת תביעה ייצוגית?
תביעה ייצוגית כרוכה בתשלום אגרה המשולמת לבית המשפט בשני חלקים – חלק ראשון עם הגשת התביעה הייצוגית, וחלק שני המשולם במהלך או בסיום ההליך.
חשוב לציין כי בית המשפט רשאי לפטור את התובע מתשלום החצי השני של האגרה, או להורות לנתבע בסיום ההליך לשפות את התובע על מלוא סכום האגרה ששילם, או חלקו.
אגרת הגשת תביעה ייצוגית לבית משפט השלום עומדת על כ-8,000 ש"ח (כאשר חלקה הראשון עומד על כ-3,000 ש"ח), ולבית המשפט המחוזי על כ-16,000 ש"ח (כאשר חלקה הראשון עומד על כ-5,500 ש"ח).
דוגמאות לפרסומים אודות תביעות ייצוגיות שהוגשו באמצעות משרדנו
תביעה ייצוגית נגד רשת"סופר יודה": הפקיעו מחירים ויפצו את הלקוחות בעשרות אלפי שקלים
תביעה ייצוגית נגד דואר ישראל: עובדי הדואר לא מיידעים על שירות הכרוך בתשלום (גלובס)
תביעה ייצוגית נגד ד"ר פישר: סבון של ד"ר פישר מכיל מרכיב מהחי - בניגוד למוצהר
מעוניינים לבחון אפשרות להגשת תביעה ייצוגית? צרו קשר עם עורכי הדין שלנו
תודה על המידע. אם התובע זוכה בתביעה, הוא מקבל את האגרה בחזרה?
שלום גיא.
אם ניתן פסק דין בהליך המקבל את התביעה או פסק דין המאשר הסדר פשרה, הנתבעת היא זו שתשלם את חלקה השני של האגרה ותשפה את התובע על סכום האגרה ששילם (חלקה הראשון).
כלומר, התובע יקבל בחזרה את מלוא האגרה ששילם.